Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Dieta bezglutenowa przepisy na 7 dni

15 sierpnia 2023 dieta bezglutenowa przepisy

Skomponowanie jadłospisu diety bezglutenowej na 7 dni nie jest wcale takie trudne. Jeśli chcesz samodzielnie ułożyć rozkład posiłków na cały tydzień, warto znać podstawowe zasady tej diety i być świadomym, które produkty są dozwolone, a które należy unikać. Ponadto, warto nauczyć się komponowania zbilansowanych dań, tak aby każdy posiłek był odpowiednio bogaty w białko, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych wartości odżywczych.

W tym artykule zaprezentujemy jak może wyglądać dieta bezglutenowa Przepisy, które tutaj znajdziesz są pyszne i proste do wykonania. Ten jadłospis diety bezglutenowej na 7 dni pozwoli Ci cieszyć się smacznymi posiłkami, jednocześnie dbając o zdrowie i dobre samopoczucie.

Przepisy, który tu znajdziesz:

  • Cukinia z farszem z mięsa z indyka z ryżem w sosie pomidorowym (400 kcal)
  • Śródziemnomorska sakszuka (370 kcal)
  • Zupa jarzynowa (400 kcal)
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem (380 kcal)

Dieta bezglutenowa przepisy na 7 dni

Dzień 1 – Bezglutenowy Poniedziałek

Oto Twoja nowa dieta bezglutenowa Przepisy na dzisiaj to cukinia z farszem z indyka na obiad i pomysły na kanapki, oraz musli.

Śniadanie

  • Bezglutenowe kanapki na pieczywie z chia (300 kcal)

Składniki:

  • 2 kromki chleba bezglutenowego wieloziarnistego z chia
  • 2 plasterki szynki z kurczaka
  • 2 plasterki mozzarelli
  • 4 plastry pomidora
  • 1/4 papryki

Przygotowanie:

  1. Ułóż na jednej kromce chleba plasterki szynki z kurczaka, mozzarelli, plastry pomidora oraz plasterki papryki.
  2. Przykryj drugą kromką chleba.
  3. Możesz podgrzać kanapki w tosterze lub zjeść je w formie kanapek zimnych.

II Śniadanie

(170 kcal)

  • 1 banan
  • sok pomidorowy 330 ml

Obiad

  • Cukinia z farszem z mięsa z indyka z ryżem w sosie pomidorowym (400 kcal)

Składniki:

  • 1 cukinia (ok. 120 g)
  • 100 g chudego mięsa mielonego z indyka (5% tłuszczu)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 30 g jogurtu (2% tłuszczu)
  • 25 g brązowego ryżu

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cukinię przekrawamy na pół, a następnie wzdłuż, tak aby powstały 4 podłużne kawałki.
  3. Wydrążamy z nich środki i odstawiamy na 20-30 minut.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami.
  5. Dodajemy ugotowany ryż i pomidory z puszki.
  6. Gdy farsz będzie gotowy, przekładamy go do cukinii i polewamy jogurtem.
  7. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut.

Kolacja

  • Musli na mleku z miodem (330 kcal)

Składniki:

  • 50 g musli bezglutenowego
  • 220 ml mleka 2%
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy musli bezglutenowe z mlekiem.
  2. Dodajemy łyżeczkę miodu na wierzch.
  3. Możemy również dodać owoce lub orzechy do musli.

Dzień 2 – Bezglutenowy Wtorek

Wtorkowy jadłospis bezglutenowy będzie bogaty w korzystne dla zdrowia tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które znajdują się głównie w rybach i orzechach.

Śniadanie

  • Owsianka z twarogiem i orzechami (400 kcal)

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 banana
  • 50 g chudego twarogu
  • 10 g orzechów włoskich
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 5 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Gotujemy płatki owsiane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do gotowej owsianki dodajemy pokrojonego banana, twaróg i posiekane orzechy.
  3. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

II Śniadanie

(240 kcal)

  • 1/2 awokado (ok. 90 g)
  • 1 jabłko

Obiad

  • Pieczony łosoś z ziemniakami (420 kcal)

Składniki:

  • 150 g ziemniaków
  • 150 g pieczonego łososia
  • 2 ogórki kiszone

Przekąska

(210 kcal)

  • 50 g bezglutenowych biszkoptów w belgijskiej czekoladzie bez cukru

Kolacja

  • Makrela w sosie pomidorowym z chlebem (320 kcal)

Składniki:

  • 2 kromki bezglutenowego chleba ciemnego z dynią i żurawiną
  • 170 g fileta z makreli w sosie pomidorowym (bez glutenu)

Dzień 3 – Bezglutenowa Środa

Środek tygodnia to doskonały moment, by urozmaicić swoje posiłki o nowe walory smakowe. Dlatego w środę proponujemy dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, które dowodzą, że dieta bezglutenowa może być nie tylko zdrowa, ale również niezwykle smaczna.

Śniadanie

  • Ciabatta z prosciutto (340 kcal)

Składniki:

  • 1 bezglutenowa ciabatta
  • 2 łyżeczki masła czosnkowego
  • 2 plastry szynki parmeńskiej – prosciutto

II Śniadanie

(220 kcal)

  • 50 g oliwek zielonych
  • 75 g kulek mozzarelli mini

Obiad

  • Bezglutenowe spaghetti (400 kcal)

Składniki:

  • 50 g bezglutenowego makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 80 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny (12% tłuszczu)
  • 10 g parmezanu
  • sos pomidorowy neapolitański bezglutenowy

Przekąska

(210 kcal)

  • Gotowana kolba kukurydzy (ok. 170 g)

Kolacja

  • Śródziemnomorska sakszuka (370 kcal)

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70 g ciecierzycy
  • kolendra, kmin, tymianek, pieprz
  • 150 g pomidorów z puszki krojonych
  • 50 g passaty pomidorowej

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy ciecierzycę, passatę i pomidory.
  2. Doprawiamy kolendrą, kminem, tymiankiem i pieprzem.
  3. Następnie wbijamy dwa jajka i smażymy aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Dzień 4 – Bezglutenowy Czwartek

W każdym jadłospisie sporą część składników powinny stanowić warzywa oraz owoce, gdyż dostarczają one wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. W czwartek warto więc uwzględnić większą ilość tych produktów.

Śniadanie

  • Jajecznica z brokułem i pieczarkami (350 kcal)

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 3 różyczki brokułu
  • 4 duże pieczarki
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki bezglutenowego chleba

II Śniadanie

(200 kcal)

Obiad

  • Sałatka z tofu, tuńczykiem, warzywami i grzankami (380 kcal)

Składniki:

  • 70 g tofu wędzonego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 pomidora
  • 3 różyczki brokułu
  • 60 g ciecierzycy
  • 1/4 papryki
  • 50 g tuńczyka
  • 50 g jogurtu
  • 50 g bezglutenowych grzanek

Przekąska

  • Sałatka owocowa (300 kcal)

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 brzoskwinia
  • 1 kiwi

Kolacja

  • Płatki ryżowe z malinami na mleku (250 kcal)

Składniki:

  • 40 g płatków ryżowych bezglutenowych ricevita truskawkowo-bananowych
  • 100 g malin
  • 100 ml mleka 2%

Dzień 5 – Bezglutenowy Piątek

Piątek to dla wielu osób ostatni dzień pracy, a także okres przygotowywania się do aktywnego lub wypoczynkowego weekendu. Warto więc przygotować sobie posiłki wcześniej, aby w pierwszy dzień wolnego móc skupić się na odpoczynku.

Śniadanie

  • Płatki owsiane z orzechami (400 kcal)

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 banan
  • 10 g orzechów włoskich
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 5 g wiórków kokosowych

II Śniadanie

(200 kcal)

  • 220 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1 jabłko

Obiad

  • Ryż zapiekany z jabłkiem (400 kcal)

Składniki:

  • 50 g ryżu
  • 1 jabłko
  • 150 g jogurtu naturalnego 2%
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon

Przekąska

(170 kcal)

  • 40 g bezglutenowych nachosów o smaku sera

Kolacja

  • Kanapki z serkiem wiejskim, pomidorem i szynką (380 kcal)

Składniki:

  • 1 serek wiejski
  • 2 kromki bezglutenowego chleba białego
  • 2 plastry polędwicy z indyka
  • 4 plastry pomidora

Dzień 6 – Bezglutenowa Sobota

Jeśli sobota to Twój dzień wolny, warto go z samego rana wykorzystać na przyrządzenie pełnowartościowego śniadania. Na obiad możesz udać się do lokalu serwującego dania bezglutenowe lub przygotować szybką zupę jarzynową.

Śniadanie

  • Tosty z tofu i szynką (400 kcal)

Składniki:

  • 4 kromki bezglutenowego chleba tostowego
  • 4 plasterki tofu
  • 4 plasterki szynki

II Śniadanie

(200 kcal)

Obiad

  • Zupa jarzynowa (400 kcal)

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 selera naciowego korzeń
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 kapusty białej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do momentu, aż będą miękkie.
  3. Następnie dodajemy resztę warzyw, bulion warzywny, majeranek i tymianek.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.

Kolacja

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem (380 kcal)

Składniki:

  • 150 g grillowanego kurczaka
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na grillu lub patelni grillowej grillujemy kurczaka.
  2. Sałatę lodową myjemy i kroimy na kawałki.
  3. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki, a cebulę w cienkie piórka.
  4. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Na talerzu układamy sałatę, dodajemy pomidora, ogórka, cebulę oraz grillowanego kurczaka.
  6. Polewamy sosem jogurtowym.

Podsumowanie

Dieta bezglutenowa nie musi być monotonna. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i kuchniami, aby odkryć nowe smaki i zapachy. Zastosowanie się do zasad diety bezglutenowej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, zwłaszcza dla osób z nietolerancją glutenu. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Życzymy smacznego!

Redakcja jaalergik.pl

Zajmujemy się tematyką o zdrowiu, diecie i alergiach.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

jakie owoce można jeść przy cukrzycy
dieta bezglutenowa przepisy
czy chleb żytni ma gluten

Jesteś zainteresowany reklamą?